Home Здоров'я Скільки цукру можна вживати за день?

Скільки цукру можна вживати за день?

by admin

Нутриціолог розповіла про добові норми споживання цукру та що буде, коли щоденний раціон надмірно солодкий.

Поласувати солоденьким люблять багато хто з нас. Причому ми помиляємося, вважаючи, що цукор – це тільки те, що ми з’їдаємо у вигляді білого доданого цукру в чистому вигляді. Адже цукор міститься у багатьох продуктах, які ми їмо протягом дня.

«Норма споживання цукру – не більше 5% на день від добового раціону. При середньодобовому калоражі в 2000 ккал – це не більше 100 ккал на день. Якщо перевести в чайні ложки, це 6 чайних ложок по 4 г цукру», — пояснює експерт.

На перший погляд здається чимало. Але якщо порахувати солодкий йогурт на сніданок, кукурудзяні пластівці, цукерку або шматок торта на обід з чаєм і так далі, набігає загалом понад норму.

Щоб мінімізувати обсяги цукру у своєму раціоні, мінімізуйте його кількість там, де ви можете це зробити. Наприклад, не кладіть білий цукор у чай та каву, відмовтеся від солодких газованих напоїв, приберіть солодку магазинну випічку.

Якщо печене – ваша слабкість, готуйте домашню випічку, замінюючи в ній цукор на корисні замінники (наприклад, стевію) або без цукру.

Замість білого цукру поставте на стіл мед або варення із натуральних ягід, сиропи або джеми. Так, там теж є цукор, але ми говоримо про те, щоб максимально скоротити його кількість. Тому доданий білий цукор у чистому вигляді прибираємо.

Цукор шкідливий не сам по собі, а надмірним споживанням вуглеводів, стрибками інсуліну та підвищенням цукру крові, що в результаті призводить до набору зайвої ваги і далі по ланцюжку до інших проблем.

Багато хто, бажаючи схуднути, виключають із раціону жири. І це ключова помилка. Обмежувати потрібно насамперед швидкі вуглеводи, і цукор у тому числі.

А ось жири та білки, навпаки, повинні завжди бути присутніми в раціоні з розрахунку 1 г жирів та 1,5 г білків на кг вашої ваги.



UA.НОВИНИ – молоде незалежне інтернет видання українських новин. У нас в пріоритеті події, що відбулися в Україні. З величезного потоку інформації ми намагаємося вибрати тільки найважливіше, потрібне і цікаве – те, що ви, можливо, не зможете знайти на інших інтернет ресурсах.

Популярно

Новини