Home Здоров'я Як покращити сон та підняти настрій?

Як покращити сон та підняти настрій?

by admin

Чи знали ви, що нашим настроєм керує амінокислота триптофан? Ендокринолог розповіла, який вплив триптофан має на наш організм.

«Триптофан – це амінокислота, біологічний попередник серотоніну, нейромедіатора задоволення та мелатоніну, гормону сну. Наш організм використовує близько 10% триптофану для виробництва серотоніну», – каже експерт.

Як відомо, серотонін – головний диригент нашого настрою. Коли серотонін у дефіциті, настрій теж на нулях. Іноді можливий навіть розвиток депресії.

Але й надлишок серотоніну також не є добре. Коли його багато, гарний настрій змінюється тривогою, панікою та підвищеною збудливістю.

Які опосередковані ознаки свідчать про нестачу в організмі серотоніну? Постійна потяг до солодощів і особливо до шоколаду; безсоння, запор, алкогольна залежність, відсутність терпіння, стриманості, головний біль, збудливість, дратівливість.

А ще про дефіцит серотоніну говорить знижений больовий поріг, тобто ви зовсім не можете зазнавати болю. Часто із цим стикаються жінки у період ПМС.

Чи можемо ми отримати триптофан, а отже і серотонін з їжі? Можемо. Його джерелами є яйця, м’ясо, сири, індичка, кальмари, курка.

Як бачимо, багато триптофану саме у білкових продуктах, а не у вуглеводній їжі. Можемо зробити висновок: щоби підвищити настрій, потрібно їсти не солодощі, а білок тваринного походження!



UA.НОВИНИ – молоде незалежне інтернет видання українських новин. У нас в пріоритеті події, що відбулися в Україні. З величезного потоку інформації ми намагаємося вибрати тільки найважливіше, потрібне і цікаве – те, що ви, можливо, не зможете знайти на інших інтернет ресурсах.

Популярно

Новини