Home Гумор Дозрівання томатів у будинку: 3 способи для прискорення почервоніння зібраного врожаю

Дозрівання томатів у будинку: 3 способи для прискорення почервоніння зібраного врожаю

by admin

За умови похмурого і холодного літа незрілою може залишитися більшість томатів. Однак це не привід для розпачу.

Зелені плоди можуть дозріти трьома різними способами. Як і коли збирати помідори та якими способами можна їх зробити смачними та стиглими.

Подробиці

Рівень зрілості томатів можна визначити за їх забарвленням:

  • насичені зелені – не стиглі;
  • світло-зелені з жовтими та темними червоними прожилками – напівстиглі;
  • червоні, жовті та рожеві – стиглі.

На дозрівання можна відправляти томати другої стадії. Зелені потрібно ретельно роздивитись. Вони повинні бути повноцінного розміру і форми, світло-зеленими з насінням, що повністю сформувалося. Не до кінця розвинені та темні необхідно залишати на кущі.

Урожай на домашнє дозрівання необхідно збирати перед тим, як у нічний час встановиться стабільна прохолодна погода.

Умови для правильного зняття томатів

Збирати з куща необхідно не всі зелені томати, а ті, що готові для домашнього дозрівання.

Інакше можна не встигнути з’їсти їх, оскільки вони мають короткий термін зберігання. Збір рекомендовано проводити суворо в суху погоду вранці, щоб плоди не нагрілися.

Для роботи вам знадобляться ножиці або будь-який інший ріжучий інструмент. Томати потрібно знімати з плодоніжкою, зрізаючи її. Діяти необхідно акуратно, та не зашкодити шкірці.

Після збору потрібно провести відбір найздоровіших помідорів без ознак ушкодження та захворювання, наприклад, фітофторозу.

Далі здорові томати необхідно обережно очистити від бруду і укласти на дозрівання будь-яким зручним способом.

Види дозрівання в домашніх умовах

Спосіб «на кущі»

Цей спосіб потребує мінімум зусиль. Вам потрібно висмикнути томатні кущі, струсити з них землю і підвісити корінням у сухому, теплому приміщенні.

Головне – розмістіть кущі так, щоб вони не торкались один одного. У зеленій масі та коренях, як правило, залишається багато поживних елементів. Томати не просто дозріють, а й стануть соковитішими, смачнішими і солодшими.

Пошарове укладання

Даний спосіб передбачає дозрівання у пластикових або дерев’яних ящиках у провітрюваному та вологому, до 85 %, місці при температурі +15 °С.

Томати можна укладати в 3 шари, кожен з яких присипати тирсою. Якщо у вас немає тирси, можна використовувати папір. Швидкість почервоніння при застосуванні такого способу повільна і займе до 1 місяця.

Стандартний спосіб

Він передбачає зберігання томатів у ящиках відкритого типу у вологому та провітрюваному місці із встановленою температурою не нижче +20 °С.

Помідори потрібно укладати шарами один на одного, перевіряючи стиглість кілька разів на тиждень. Для прискорення процесу у ящики можна покласти банани.

Зібрати чудовий урожай помідорів можна навіть у холодне та похмуре літо, якщо знати способи дозрівання. Але навіть якщо настали заморозки, а у вас ще є зелені томати непридатні для домашнього дозрівання, їх завжди можна використати у зеленому вигляді у консервації.



UA.НОВИНИ – молоде незалежне інтернет видання українських новин. У нас в пріоритеті події, що відбулися в Україні. З величезного потоку інформації ми намагаємося вибрати тільки найважливіше, потрібне і цікаве – те, що ви, можливо, не зможете знайти на інших інтернет ресурсах.

Популярно

Новини