Home Гумор Коли потрібно обрізати листя ірисів: помилка, якої припускаються багато дачників

Коли потрібно обрізати листя ірисів: помилка, якої припускаються багато дачників

by admin

Іриси – це популярні декоративні рослини, які стали улюбленцями більшості садівників.

Щоб вони постійно тішили своєю зеленню, потрібно забезпечити своєчасний догляд та правильно здійснювати обрізування.

Подробиці

Обрізка під час пересадки рослини

Садівники рекомендують підстригати іриси при пересадці, яку зазвичай здійснюють відразу після цвітіння. Зазвичай рослину підстригають увечері. У коренях міститься велика кількість вологи, тому рослина швидко відновиться.

Фахівці також рекомендують зрізати листя на всю довжину. Однак потрібно залишити лише кілька сантиметрів біля коріння.

У процесі пересадки цієї рослини зазвичай виокремлюють частину коріння сапкою або лопатою. Коріння, що залишилося, можна засипати пухкою землею. Якщо грунт на ділянці занадто сухий, його попередньо поливають. Однак не рекомендується використовувати велику кількість води, тому що в цьому випадку коріння може згнити. Торкати зелень у період цвітіння цієї рослини не слід, оскільки іриси можуть скинути бутони.

Якщо плануєте пересадити рослину, необхідно зрізати зелень за 4-5 днів до пересадки. Цього періоду достатньо, щоб іриси повністю відновилися. Також садівники повинні враховувати, що пересаджувати рослину під час цвітіння не бажано.

Правила осінньої стрижки ірисів

Листя зазвичай зрізають восени, щоб уже наступного року побачити на своїй ділянці чудові квіти. У процесі обрізки обов’язково слід дотримуватися наступних рекомендацій.

Садівники рекомендують зрізати листя лише конусом. Цей метод допомагає зберегти рослині набагато більше вологи. Волога в свою чергу буде потрібна рослині, щоб підтримувати життєдіяльність коренів. На поверхні буде мінімальна кількість вологи, що значно знизить ризик загнивання частини стебел.

Обрізати молоді пагони після цвітіння не слід. Вони спочатку мають досягти висоти 15 сантиметрів.

Відразу після обрізки потрібно присипати іриси вугіллям. Він виступатиме у ролі хорошого антисептика для рослин. За допомогою деревного вугілля можна запобігти зараженню грибком.

Наступного дня після обрізки необхідно прикрити нижні частини рослин пухкою землею. Якщо прогнозується сувора зима, краще додатково вкрити іриси.

Після осінньої обрізки рослини обов’язково потрібно зібрати та спалити всі стебла. Завдяки цьому можна мінімізувати ризик зараження грибком та бактеріями.

Рекомендації та правила обрізання

  • Щоб не зіткнутися з труднощами, необхідно дотримуватись загальних правил догляду.
  • У період цвітіння ірисів обов’язково потрібно видаляти гілки, що засохли або загнивають. Якщо частина листа покрилася плямами, його потрібно видалити повністю.
  • Щоб виростити здорові іриси, необхідно перед висаджуванням рослини зробити 2 надрізи в кореневищі. Надалі цих зрізах утворюються дітки.

Ніколи не обрізайте іриси одразу після дощу. Це може призвести до серйозних захворювань.



UA.НОВИНИ – молоде незалежне інтернет видання українських новин. У нас в пріоритеті події, що відбулися в Україні. З величезного потоку інформації ми намагаємося вибрати тільки найважливіше, потрібне і цікаве – те, що ви, можливо, не зможете знайти на інших інтернет ресурсах.

Популярно

Новини