Home Новини Курс валют в Україні: долар “пішов у плавання” – як цим скористатися під час його купівлі чи продажу

Курс валют в Україні: долар “пішов у плавання” – як цим скористатися під час його купівлі чи продажу

by admin

Експерти прогнозують, що коливання на ринку валют триватимуть.

З настанням весни змінилась ситуація на валютному ринку України: тривалі періоди зростання і зниження курсу перетворились на швидкоплинні, коли курс день-два зростає, потім знижується і знову навпаки. Образно кажучи, долар “пішов у плавання”.

Що відбувається на ринку валют

За інформацією спеціалізованих сайтів finance.ua та minfin.com.ua, на готівковому ринку середній курс долара у банках та пунктах обміну валют коливався на минулому тижні то вгору, то вниз, як це було й тижнем раніше, але ці коливання виявились не такими значними. Від понеділка до середи курс зріс з 38,60 до 38,68 грн/долар, а за четвер-суботу знизився до 38,50, тобто у підсумку маємо мінус 10 коп. за тиждень. Курс купівлі змінювався синхронно з 38,10 до 38,25 грн/долар, потім до 38,05. На неділю, 10 березня встановився курс продажу 38,55 грн/долар, курс купівлі 38,05 грн/долар., тобто за тиждень долар подешевшав у середньому на 14 коп.

Найнижчий курс продажу становив 38,30 грн/долар, це на 20 коп. менше, тиждень тому, найвищий – 38,75, це на 5 коп. більше, ніж тиждень тому. А найвищий курс купівлі – 38,20 грн/долар (-20 коп. за тиждень).   

А от євро весь тиждень здорожчав, як продажу, так і в купівлі, спред, тобто різниця між курсами купівлі і продажу залишався майже незмінним – 70-72 коп. У підсумку євровалюта на неділю, 10 березня, здорожчала на 30 коп.: до 42,20 грн/євро у продажу і до 41,50 у купівлі, це стільки ж, як два тижні тому.

На нелегальному ринку, за даними сервісу “міняйло” (miniaylo) сайту finance.ua, де публікуються заявки на купівлю-продаж готівкової валюти між фізособами, тренди курсів продажу і купівлі долара були діаметрально протилежними. У продажу середній курс весь тиждень перебував у коридорі 38,50-38,55 грн/долар. А от курс купівлі то стрімко знижувався, це вказувало на зменшення попиту на валюту як у покупців, так і у міняйлів, то так же стрімко зростав. За тиждень він коливався від 37 до 38 грн/долар. У підсумку на неділю, 10 березня, зафіксовано курс купівлі 38,10 грн/долар.

Готівковий євро у нелегалів дорожчав як у продажу, так і в купівлі. За тиждень курс продажу збільшився до 42,10 грн/євро (+20 коп.), курс купівлі – до 41,90 (+32 коп.)

Офіційний курс валют, на відміну від тривалого попереднього досить спокійного періоду, весь минулий тиждень був волатильним, тобто швидко і помітно мінявся, стрибаючи то вгору, то вниз. Максимальні коливання для долара склали 31 коп. – від 38,27 грн/долар у середу до 38,08 у п’ятницю, для євро – 39 коп., від 41,26 грн/євро у понеділок до 41,65 у п’ятницю.  

На понеділок, 4 березня, регулятор знову збільшив офіційні курси як долара, так і євро: до 38,14 грн/долар (+2 коп. за тиждень), і 41,70 грн/євро (+44 коп. за тиждень).

Очевидно, що це змінило співвідношення долар/євро на користь євро: було 1,08 долара за євро стало 1,09.

Експерти говорять, що коливання курсу були суто ринковими, Нацбанк практично не втручався в торги міжбанківського ринку.

“Весь тиждень зберігався стійкий профіцит безготівкової валюти, однак, незважаючи на це, курс коливався вгору-вниз, бо продавці не завжди хотіли продавати дешево, а покупці – купувати дорого”, – пояснив Олександр Охріменко.

На думку Андрія Шевчишина, Нацбанк показав на практиці анонсований ним раніше перехід до політики помітних щоденних коливань курсу, дозволяючи ринку самому встановити рівновагу, а не досягати її продажем валюти з резервів.

“Активність на ринку на середніх рівнях, але коливання досить значні, – аналізує Андрій Шевчишин. – Зберігаю думку, що  НБУ навіть вигідна така ситуація, тому що показує: не треба чекати та тримати валюту, продавайте день в день, бо не вгадаєте, що далі. Єдине, що показав регулятор – зараз нижня межа коливань долара становить 38 грн“.

Чого очікувати від курсу валют цього тижня

Експерти прогнозують, що поточного тижня коливання курсу продовжаться, але Нацбанк, як і раніше, триматиме ситуацію під контролем.

“Курс знаходитиметься у тому ж коридорі, як і зараз, невеликі коливання вгору вниз матимуть ситуативний характер”, – говорить Олег Пендзин.

Андрій Шевчишин також вважає, що поточний тиждень буде схожим на попередній: збережуться невеликі, на 15-20 коп. вгору-вниз, коливання курсу як на безготівковому, так і на готівковому ринках. Тобто купити долар можна буде від 38,30-38,50 грн до 38,50-38,70, продати від 37,80-38 до 38-38,20 грн/долар.

Та експерт нагадав: на поточному тижні НБУ ухвалюватиме рішення щодо облікової ставки (відсоток, під який Нацбанк кредитує комерційні банки – Авт.).

“Найвірогідніше, що облікова ставка, яка зараз складає 15% річних, такою і залишиться, – прогнозує Андрій Шевчишин. – Але ринок чекає на роз’яснення регулятора, які можуть значніше вплинути на курс у той чи інший бік”.

Олександр Охріменко акцентував, що українці почали менше купувати валюти.

“В лютому населення купило готівки на 1,85 млрд доларі в еквіваленті, продало 1,12 млрд, різниця 733 млн доларів. У січні купили більше на 855 млн доларів ніж продали, це рекорд. Тобто попит зменшується, а це стримує готівковий курс і навіть можна очікувати його зниження на поточному тижні”, – впевнений Олександр Охріменко.  

Продавати чи купувати валюту

Експерти, як і раніше, не радять продавати валюту без крайньої необхідності. А от щодо доцільності її купівлі думки різні.

Олег Пендзин вважає, що для пересічних громадян короткострокові, на три місяці, гривневі депозити – гарантований і досить надійний спосіб мати прибуток.

“Три місяці – термін, на який із значною достовірністю прогнозується розвиток подій у банківському секторі, – аргументував Олег Пендзин. – На доларових спекуляціях, тобто купити долар дешевше, а потім продати його дорожче, зараз заробити неможливо”.

Андрій Шевчишин пропонує диверсіфікувати (розподілити) “зайві кошти” між гривнею і валютою. Частину гривневих заощаджень можна покласти на депозит, аби мати невеликі стабільні доходи щомісячно, а частину витратити на купівлю валюти, яка збереже їх від інфляції і завжди буде під рукою.

“Ліквідність долара, тобто можливість, за необхідності, швидко і законно обміняти його на гривні, висока, – нагадав експерт. – А зараз склалась цікава ситуація: коливання курсу мають певну періодичність. Тобто якщо курс у банках чи обмінних пунктах падає день-два поспіль, є висока вірогідність, що на третій день він піде вгору. А це означає, що вигідніше купувати долар “сьогодні”, а не “завтра” і навпаки, продавати “завтра” або “післязавтра”, бо він буде дорожчий. А краще валюту зараз не продавати, а накопичувати”.

Тим, хто інвестує у валюту, Олександр Охріменко пропонує купувати не долари, а євро.

“Днями центробанк Євросоюзу залишив незмінною облікову ставку у євро. Це, на думку макроекономістів, означає, що у Європі вірять у подорожчання  євро до долара. Тому євро у середньостроковій перспективі буде вигіднішим, ніж долар для збереження коштів”, – аргументував експерт.


UA.НОВИНИ – молоде незалежне інтернет видання українських новин. У нас в пріоритеті події, що відбулися в Україні. З величезного потоку інформації ми намагаємося вибрати тільки найважливіше, потрібне і цікаве – те, що ви, можливо, не зможете знайти на інших інтернет ресурсах.

Популярно

Новини